​  
​  



Eerste Nederlandse Buitenschool in stijl gerenoveerd
ENB_InStijlGerenoveerd1.JPG

Ooit waren het Haagse bleekneusjes die, warm ingepakt in dikke wintermantels, hier buiten taal- en rekenles kregen. Midden in de natuur. Goed voor lichaam en geest. Tegenwoordig huisvest deze school in het duingebied van Den Haag leerlingen met psychiatrische problemen. Het 'vergeten' monument is gerenoveerd en uitgebreid. Maar wel in stijl.


ENB_InStijlGerenoveerd2.JPGAls je door de lange, sobere maar lichte gangen loopt, is de sfeer van weleer nog goed te proeven. Rond 1905 is de Eerste Nederlandse Buitenschool opgericht door een ' Haagsche freule', zoals ze in die tijd nog bestonden. Na verloop van tijd betrok de school de huidige locatie net achter de duinen.
"Tot 2005 zaten hier zieke kinderen met lichamelijk problemen die de buitenlucht echt nodig hadden", vertelt meerscholen directeur Hanneke Blom. "Toen de armoede afnam en de luchtkwaliteit in de binnenstad verbeterde, werd de doelgroep kleiner."

Vergeten monument
Op een gegeven moment had ook het gebouw, daterend uit 1933, zijn beste tijd gehad. "Het was niet meer hygiënisch, de luchtkwaliteit was onder de maat, overal zat nog enkel glas en ook de gymzaal voldeed niet meer aan de eisen van vandaag": licht Blom toe. In eerste instantie was er een nieuwbouwplan. Tot de gemeente het oude gebouw als 'vergeten monument' erkende en er geld vrijkwam voor een uitgebreide renovatie. Blom: "In plaats van slopen konden we toen dus renoveren. Geweldig natuurlijk, want het is een prachtig gebouw. Ruim, licht, hoge plafonds en grote lokalen."

DuinlandschapENB_InStijlGerenoveerd3.JPG
Architect Joep Windhausen van het bureau Nieuwe Architecten, die een enorme voorliefde heeft voor gebouwen uit die periode, ging er rond 2014 mee aan de slag. Met als resultaat een prachtige mix van oud en nieuw, omgeven door een mooie buitenruimte met speelplekken waar het duinlandschap helemaal in is terug te vinden. "Echt een enorme verbetering", vindt Blom. "De akoestiek is nu veel beter. De toiletpartijen zijn compleet vernieuwd, er is een natuurlijk luchtsysteem waardoor de lucht veel frisser en aangenamer is. Daarnaast is er een gedeelte nieuwbouw bijgekomen, waar nu een prachtige gymzaal in huist. Die is een aantal meters verzonden in de grond zodat hij beter bij de omgeving past. Bij het ontwerp van de nieuwbouw heeft de architect heel goed naar het oude gebouw gekeken. De jaren dertig-stijl is zowel in het gebouw zelfs als in het metselwerk goed terug te vinden."


ENB_InStijlGerenoveerd4.JPGKlimrek als boekenkast
Bijzonder, en met het oog op de leerlingenpopulatie erg prettig, zijn de houten plafonds in de nieuwbouw en in een deel van de oudbouw. "Er zitten overal ronde gaten in, waardoor de geluiden in de lokalen goed gedempt worden en het er ondanks de hoge plafonds, lekker rustig werken is. Wel zo fijn voor onze leerlingen die niet zo veel afleiding kunnen hebben." Een cadeautje voor de leraren ten slotte, is de splinternieuwe lerarenkamer, gehuisvest in de oude gymzaal, waar de architect een grote vide in plaatste. Blom: "Daar zijn we bijzonder blij mee, want voorheen hadden we eigenlijk geen eigen ruimte. De oude touwen en het klimrek tegen de muur zijn blijven hangen. Van het laatste hebben we een boekenkast gemaakt."


 

 

 

 
 
Bron: vosabb

Tekst en beeld: Sanne van der Most