​  

​  
Opmars van gratis fruit op school

SpringbokFruit©FrankJansen.jpg
Dagelijks een appel of een mandarijntje eten. Voor veel Haagse kinderen is dat verre van vanzelfsprekend.

Steeds meer scholen delen daarom gratis fruit en groenten uit tijdens de pauzes. In Den Haag zijn het er inmiddels 62. “Zelfs dingen die ze eerst niet lustten, eten ze nu wel.”

Aan de bittere smaak van radijsjes moest Jana (10) toch wel erg wennen. “De eerste keer dat ik het in mijn mond had, spuugde ik het meteen uit.” Maar verder is de leerlinge erg te spreken over de groenten en fruit die ze krijgt op haar school, obs De Springbok in de wijk Transvaal. “Thuis eet ik vooral rijst met wat vlees erbij en niet zo veel groeten en fruit.”
Alle leerlingen krijgen drie keer per week een gezond tussendoortje tijdens de pauze. Dankzij een subsidie van de EU kost het de school en ouders helemaal niks.

“Als we er niet aan mee zouden doen, dan zou een deel van de leerlingen geen of amper groenten en fruit binnenkrijgen”, zegt schooldirecteur Rebecka Butter. “In arme wijken als deze weten sommige gezinnen niet eens of ze morgen nog een dak boven hun hoofd hebben. Daar heeft gezond leven geen prioriteit…