​  

 

Podium voor dansen met een beperking  

InsVriesDanspr.HollandDance©Telegraaf.jpg

Drie dagen lang gaat het Holland Dance Festival in Den Haag een podium geven aan dansers met een mentale of fysieke beperking.
Afgelopen zondag stonden veertien leerlingen van de Haagse Inspecteur S. de Vriesschool, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, samen een jongerendansgroep Crosstown Den Haag op het podium van het Theater aan het Spuit met DanceAble.

Martine van Dijk van het Holland Dance Festival wil met deze tweede editie van DanceAble de zogeheten inclusieve dans (dansen met een beperking) meer op de kaart zetten. “Dat is hard nodig en dat verdient de dans ook. In Engeland heb je al van zulke, professioneel opererende dansgezelschappen.  Mijn droom is dat dit ook in Nederland standaard een plek op de programmering krijgt. We moeten niet meer denken in beperkingen, maar in mogelijkheden.”

De leerlingen van de Haagse school krijgen een podium, maar daarnaast zijn ook andere ‘inclusieve’ dansers en dansgroepen te zien tijdens de voorstelling.

“De leerlingen van de Inspecteur S. de Vriesschool hebben geen lichamelijke beperking, maar kampen met bijvoorbeeld een autistische stoornis of leerproblemen. Zij hebben door de voorstelling meer zelfvertrouwen gekregen.”

Afgelopen vrijdag werd het festival met de dansvoorstelling All Inclusive, waarin onder meer een rolstoeldanser in duet gaat met een danser van het Nationale Ballet. Ook is er een samenwerking met het Liliane Fonds, waarbij zes dansers met een beperking uit Kenia, Oeganda en India op het podium staan.

 
BRON telegraaf