​   PERSBERICHT ​  
Van een Vreedzame School naar een Vreedzame Wijk
Samen zorgen voor meer impact – woensdag 28 maart 11.30 uur

Betrokken organisaties in de wijk Vrederust willen meer impact hebben op de wijk. Meerdere scholen in de wijk hebben al het predicaat “Vreedzame School”. Daaruit is het idee ontstaan om te groeien naar een Vreedzame Wijk. Op woensdag 28 maart 2018 om 11.30 uur wordt de Vreedzame Wijk Vrederust officieel geopend. Locatie opening: schoolplein Brede buurtschool Kleurrijk, Ambachtsgaarde 3. Daarmee is Vrederust de eerste Vreedzame Wijk van Den Haag.

Opening met een speciale rap met zo’n 500 kinderen
De organisaties die zich nu al hebben aangesloten bij het initiatief om van Vrederust gezamenlijk een Vreedzame Wijk te maken komen bij elkaar en zetten hiervoor hun handtekening. Zeventien organisaties uit de wijk zijn hierbij betrokken. In de toekomst is de hoop dat er nog meer organisaties aansluiten. Speciaal voor deze opening hebben de leerlingen van drie scholen (Erasmusschool, Petrus Dondersschool en de Yunus Emre) een rap over de Vreedzame Wijk Vrederust gemaakt. Met zo’n 500 kinderen brengen deze rap ten gehore.

Wat is een Vreedzame Wijk?
Op de Vreedzame Scholen wordt al vanaf de start met kinderen gepraat. Over wat voor school zij willen hebben en hoe zij er zelf aan kunnen bijdragen om de school zo te laten worden. Kinderen leren gezamenlijk besluiten te nemen, conflicten op te lossen, verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en de gemeenschap. Omgaan met diversiteit maakt hier ook deel van uit. Deze vaardigheden werken ook buiten de school. En naarmate de principes van Vreedzaam door meer opvoeders in de wijk worden gedeeld en toegepast, wordt opvoeden vanzelf ook iets dat je samen doet.

De gemeente stimuleert graag initiatieven die mensen veerkrachtig maken en eigenaarschap geven voor hun wijk. De gemeente wil graag dat alle mensen meedoen in de samenleving. Binnen hun mogelijkheden moeten zij de regie kunnen nemen over hun eigen leven. Dit vraagt om veerkracht, solidariteit, zorgen voor jezelf en voor de ander. De gemeente wil randvoorwaarden scheppen om dit mogelijk te maken. Dit is helemaal in lijn met de uitgangspunten van het concept van de Vreedzame Wijk.

Deze partijen werken samen aan de Vreedzame Wijk:
Gemeente Den Haag, DAK kindcentra, Centrum jeugd en gezin Den Haag, Bibliotheek Den Haag, Openbare basisschool Erasmus, Hofstede College, Islamitische basisschool Yunus Emre, Zuid West college, ToThePoint, Jong Leren, R.K. basisschool Petrus Donders, Spingplank speciaal voor het basisonderwijs, Stichting Kinderspeelzaal, Mooi Welzijn, Politie, Streetsport Den Haag, IPSE de Bruggen, Staedion.