Nieuws

Krachtig kleuteronderwijs door spelend leren

De Haagse Scholen kent verschillende leernetwerken die zijn opgericht door onderwijsprofessionals binnen het bestuur. Deze collega’s werken samen aan een gemeenschappelijk doel, ze wisselen deskundigheid uit en zoeken samen naar nieuwe inzichten.

Leernetwerk Jonge kind

Het leernetwerk Jonge kind is één van deze leernetwerken binnen De Haagse Scholen. Onder leiding van Willy Anna Heida (leerkracht bij OBS De Zonnebloem) en Louise Lichtendahl (Onderstewijs) maken zij zich hard voor de positie van het jonge kind binnen de school. Met een kernteam, bestaande uit kleuterprofessionals van verschillende scholen, verdiepen zij hun expertise over kwalitatief kleuteronderwijs en zoeken ze manieren om deze kennis te delen en te verbreden binnen De Haagse Scholen.

Lesgeven aan kleuters is een vak apart. Dat wordt veel gezegd, maar waarom is dit en wat betekent dit voor het lesgeven aan deze jonge groep kinderen binnen de school?
Om aan jonge kinderen les te geven, heeft de leerkracht basiskennis nodig over de brede ontwikkeling van kleuters, en kwaliteiten om de behoeften van kleuters als basis te nemen voor een passend aanbod in de klas. Dat vraagt van scholen ook een goede visie op het jonge, lerende kind op school.

Spelend leren is binnen het leernetwerk Jonge kind een belangrijke pijler, want dat zien we als dé manier waarop het jonge kind met al zijn of haar zintuigen de wereld om zich heen ontdekt en deze langzaamaan gaat begrijpen. Om aan jonge kinderen les te geven, heeft de leerkracht basiskennis nodig over de brede ontwikkeling van kleuters, en kwaliteiten om de behoeften van kleuters als basis te nemen voor een passend aanbod in de klas. Dat vraagt van scholen ook een goede visie op het jonge, lerende kind op school.
Spelend leren is binnen het leernetwerk Jonge kind een belangrijke pijler, want dat zien we als dé manier waarop het jonge kind met al zijn of haar zintuigen de wereld om zich heen ontdekt en deze langzaamaan gaat begrijpen.

Naast het organiseren van webinars voor collega’s heeft het leernetwerk Jonge kind een mini documentaire gemaakt, waarin we ‘good practises’ van krachtig kleuteronderwijs binnen De Haagse Scholen laten zien en verspreiden. Bij diverse scholen van De Haagse Scholen hebben wij mooie voorbeelden in beeld gebracht van een rijke leeromgeving, een goed uitgewerkte visie op spelend en ontdekkend leren, een goede doorgaande lijn in het onderwijs naar groep 3 en leerkrachten die het doelgericht spelend leren goed kunnen begeleiden. We delen al deze krachtige aspecten om een inspiratiebron te bieden voor collega’s van andere scholen. En we willen het leernetwerk graag uitbreiden met iedereen die werkt met kleuters of met kinderen in groep 3, dus meld je aan bij Willy Anna via het intranet -> DHS-lab -> Leernetwerk Jonge Kind.

De Haagse Scholen maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.